waga

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 178
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

waga

Post autor: Filip25 »

Waga pewnego produktu (w kg) ma rozkład normalny N(2;0,04). Obliczyć prawdopodobieństwo, że wylosowany produkt będzie ważył:
a). pomiędzy 2 a 2,1 kg,
b). powyżej 2,05 kg.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: waga

Post autor: eresh »

Filip25 pisze: 22 lis 2022, 07:29 Waga pewnego produktu (w kg) ma rozkład normalny N(2;0,04). Obliczyć prawdopodobieństwo, że wylosowany produkt będzie ważył:
a). pomiędzy 2 a 2,1 kg,
b). powyżej 2,05 kg.
\(P(2<X<2,1)=\Phi(\frac{2,1-2}{0,04}-\Phi(\frac{2-2}{0,04})=\Phi(2,5)-\Phi(0)=0,99379-0,5\\
P(X>2,05)=1-\Phi(\frac{2,05-2}{0,04})=1-\Phi(1,25)=1-0,8944\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ