Granice

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
avleyi
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
Podziękowania: 302 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Granice

Post autor: avleyi »

Dla jakiego k równanie \( \Lim_{n\to \infty }( \frac{-5k^2n^3-2n^2+3}{-n^3-4n-11})=5\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3552
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: Granice

Post autor: Jerry »

Ponieważ
\( \Lim_{n\to \infty } \frac{-5k^2n^3-2n^2+3}{-n^3-4n-11}=5k^2\)
to
\(5k^2=5\iff (k=-1\vee k=1)\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ