Zad 1. Dana jest zmienna losowa \(X\), której rozkład jest zadany funkcją gęstości:
\(f(x)=\begin{cases}0&\text{dla}&-\infty<x\le-2\\
-3(x^2+3x+2)&\text{dla}&-2<x\le-1\\
0&\text{dla}&-1<x\le0\\
-3(x^2-x)&\text{dla}&0<x\le1\\
0&\text{dla}&1<x<+\infty\end{cases}\)
Wykaż, że całkowita wartość prawdopodobieństwa definiowana przez tę zmienną losową jest równa \(1\). Oblicz wartość oczekiwaną, wariancję i odchylenie standardowe zmiennej losowej \(X\). Podaj interpretację obliczonych wielkości
Zad 2. Wyznacz wartość stałej \(c \in \rr\) tak, aby \(f\) była funkcją gęstości rozkładu prawdopodobieństwa zmiennej losowej \(X\), jeśli:
\(f(x)=\begin{cases}c(x^2-1)&\text{dla}&x\in\langle1;3\rangle\\0&\text{dla}&x\notin\langle1;3\rangle\end{cases}\)
Oblicz wartość oczekiwaną, wariancję i odchylenie standardowe zmiennej losowej \(X\). Podaj interpretację obliczonych wielkości.
Zmienna losowa i funkcja gęstości
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 5
- Rejestracja: 22 paź 2022, 12:06
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Zmienna losowa i funkcja gęstości
Ostatnio zmieniony 25 paź 2022, 10:19 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tytułu i wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Powód: Poprawa tytułu i wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]