Ciąg rekurencyjny

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
hutsaloviaheslav1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 142
Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
Podziękowania: 95 razy

Ciąg rekurencyjny

Post autor: hutsaloviaheslav1998 »

Chciałbym zrobić zadanie z ciągu rekurencyjnego o następującej treści:
Mamy do dyspozycji kostki domina o długości n= 1orazn= 2. Zbadaj ile można utworzyć różnych konfiguracji o długości n. Rozrysuj wszystkie możliwości dla n= 1,2,3,4,5 oraz 6. Znajdź wzór rekurencyjny
. Jakaś wskazówka jak się można do tego zabrać?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3542
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1947 razy

Re: Ciąg rekurencyjny

Post autor: Jerry »

Nie ogarniam treści zadania :( Zwłaszcza czym jest \(n\)

Pozdrawiam
hutsaloviaheslav1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 142
Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
Podziękowania: 95 razy

Re: Ciąg rekurencyjny

Post autor: hutsaloviaheslav1998 »

Mamy do dyspozycji kostki domina o długości n = 1 oraz n = 2. Zbadaj ile można utworzyć różnych konfiguracji o długości n. Rozrysuj wszystkie możliwości dla n= 1,2,3,4,5 oraz 6. Znajdź wzór rekurencyjny.
A teraz? Bo skleja mi niektóre wyrazy przy kopiowaniu.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3542
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1947 razy

Re: Ciąg rekurencyjny

Post autor: Jerry »

hutsaloviaheslav1998 pisze: 18 lip 2022, 21:46 A teraz? ...
Niewiele to zmienia..., ale spróbuję, bez większej nadziei na poprawność :(
Mamy do dyspozycji kostki domina o długości \( 1\) oraz \( 2\) ...
  • \(1=1\\ a_1=1\)
  • \(2=2=1+1\\ a_2=2\)
  • \(3=2+1=1+2=1+1+1\\ a_3=3\)
  • \(4=2+2=2+1+1=1+2+1=1+1+2=1+1+1+1\\ a_4=5\)
  • \(5=2+2+1=2+1+2=1+2+2=2+1+1+1=1+2+1+1=\\ \qquad=1+1+2+1=1+1+1+2=1+1+1+1+1\\ a_5=8\)
  • \(6=2+2+2=\underbrace{2+2+1+1=\ldots=1+1+2+2}_{6\text{ sum }}=\\ \qquad=\underbrace{2+1+1+1+1=\ldots=1+1+1+1+2}_{5\text{ sum }}=1+1+1+1+1+1\\
    a_6=13\)
i ten ciąg leży na jednej półce z ciągiem Fibbonacci'ego

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ