miejsca zerowe
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 252
- Rejestracja: 15 maja 2022, 13:41
- Podziękowania: 302 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
miejsca zerowe
Ile miejsc zerowych ma funkcja \( f(x) = \sin5x + \sin x, \) określona w przedziale: \( \langle0, \pi \rangle \)
Ostatnio zmieniony 07 cze 2022, 22:05 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa kodu: \sin \langle \rangle
Powód: Poprawa kodu: \sin \langle \rangle
-
- Guru
- Posty: 17551
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: miejsca zerowe
\(\sin5x +\sin x=0\)
\(\sin5x =-\sin x\)
\(\sin5x =\sin (-x)\)
\(5x=-x+2k\pi \vee 5x=\pi+x+2k\pi , k \in Z\)
\(6x=2k\pi \vee 4x=\pi+2k\pi , k \in Z\)
\(x= \frac{k\pi }{3} \vee x= \frac{(2k+1)\pi}{4} , k \in Z \)
z pierwszego ciągu rozwiązań otrzymujemy 4 miejsca zerowe , z drugiego 2 miejsca zerowe . Razem sześć miejsca zerowe
\(\sin5x =-\sin x\)
\(\sin5x =\sin (-x)\)
\(5x=-x+2k\pi \vee 5x=\pi+x+2k\pi , k \in Z\)
\(6x=2k\pi \vee 4x=\pi+2k\pi , k \in Z\)
\(x= \frac{k\pi }{3} \vee x= \frac{(2k+1)\pi}{4} , k \in Z \)
z pierwszego ciągu rozwiązań otrzymujemy 4 miejsca zerowe , z drugiego 2 miejsca zerowe . Razem sześć miejsca zerowe