Oblicz całkowitą energię kinetyczną kuli o masie m = 1kg, która toczy się bez poślizgu po poziomej powierzchni z prędkością liniową v = 5m/s.
Czy należy skorzystać z tego wzoru?
Energia kinetyczna kuli
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 01 gru 2020, 12:41
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Energia kinetyczna kuli
Kula wykonuje jeszcze ruch postępowy, bo się toczy bez poślizgu a nie tylko kreci w miejscu.
\(E_{całk} = \frac{I \omega^2}{2} +\frac{mv^2}{2} =\frac{7mv^2}{10}\)
\(E_{całk} = \frac{I \omega^2}{2} +\frac{mv^2}{2} =\frac{7mv^2}{10}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl