Równia pochyła

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
hutsaloviaheslav1998
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 142
Rejestracja: 26 lut 2022, 14:16
Podziękowania: 95 razy

Równia pochyła

Post autor: hutsaloviaheslav1998 »

Zadanie z fizyk. Równia pochyła. W związku z tym że nie mogę tutaj dodać zdjęcia z narysowanymi siłami ponieważ to drastycznie zwiększa rozmiar całego zdjęcia a muszę nanieść stosowne oznaczenia w związku z tym przesyłam oryginalną treść zadania na którym widać treść i oryginalny obrazek
rownia-min.jpg
.
Dla jasności interesuje mnie tylko zadanie 7. A tutaj jest obrazek wykonany w paincie z naniesionymi odpowiednimi siłami, które muszą się na tym obrazku znaleźć, a których nie mogłem zamieścić na obrazku wyżej gdyż rosła pojemność zdjęcia. Oto obrazek
rownia_pochyla.png
Oznaczenia, które tam naniosłem to:
Q1 - grawitacja pierwszego ciała
Q1X - kierunek przemieszczania się ciał
Q1Y - siła z jaką ciało odziałuje na powierzchnie
Q2 - grawitacja drugiego ciała
R1 - siła reakcji podłoża na ciało pierwsze
R2 - siła reakcji podłoża na ciało drugie
N - siła naciągu nici
T2 - siła tarcia.
Czy mógłbym prosić o pomoc albo wskazanie od czego wyjść żeby obliczyć przyspieszenie tych klocków i napięcie nici?
Ostatnio zmieniony 02 maja 2022, 21:45 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości: wczytałem poprawione załączniki
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Równia pochyła

Post autor: kerajs »

\(Q_{1X}-N-T_1=m_1a\\

\\
N-T_2=m_2a\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Równia pochyła

Post autor: korki_fizyka »

\(a =g\frac{m_1(\sin\alpha -f \cos\alpha) -fm_2}{m_1+m_2}\approx 0,15\ \frac{m}{s^2}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ