Jack ma regał z dwiema półkami z literaturą faktu i fantastyki.
Na górnej półce znajduje się 10 książek, z czego 4 to literatura faktu.
Dolna półka zawiera 8 książek, z czego 5 to literatura faktu.
W ciemności Jack bierze po jednej książce z półki górnej i półki dolnej.
Jeżeli jedna książka jest literaturą faktu, a druga fantastyki, jakie jest prawdopodobieństwo, że literatura faktu pochodziła z dolnej półki
Książki na dwóch półkach
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 02 maja 2022, 16:34
- Podziękowania: 1 raz
- Płeć:
- Jerry
- Expert
- Posty: 3562
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1960 razy
Re: Książki na dwóch półkach
Wobec rozłączności i niezależności zdarzeń:
\(p=\dfrac{{6\over10}\cdot{5\over8}}{{6\over10}\cdot{5\over8}+{4\over10}\cdot{3\over8}}=\ldots\)
Pozdrawiam
\(p=\dfrac{{6\over10}\cdot{5\over8}}{{6\over10}\cdot{5\over8}+{4\over10}\cdot{3\over8}}=\ldots\)
Pozdrawiam