Zadanie1.
Prędkość rozchodzenia się fal podłużnych w stali wynosi \(v_1=5100\) m/s. Jaka jest prędkość rozchodzenia się fal poprzecznych w stali. Stała Poissona dla stali wynosi \(ν=0,3\)
Zadanie 2.
Dwie jednakowe naładowane kulki, o gęstościach ρk wiszą na nitkach tworzących ze sobą kąt \(2\alpha\) . Po zanurzeniu w cieczy dielektrycznej o gęstości \(\rho_c\), kąt rozchylenia nitek zmienił się do wartości \(2\beta\) . Obliczyć przenikalność dielektryczną cieczy
Jaka jest prędkość rozchodzenia sie fal poprzecznych
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Jaka jest prędkość rozchodzenia sie fal poprzecznych
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2022, 14:29 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Jaka jest prędkość rozchodzenia sie fal poprzecznych
1. Po zajrzeniu do podręcznika lub wklepaniu w Google i znalezieniu potrzebnych wzorów
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C4%99d ... wi%C4%99ku
wystarczy podstawić dane.
2. Jaki związek z falami ma to zadanie
Jak radzi tu pewien sympatyczny kolega, najpierw zrób schludny rysunek.
Następnie porównaj tangensy połówek kątów odchylenia nici:
- w powietrzu \(\tg \alpha = \frac{F_c}{Q}= \frac{kq^2}{r^2mg}\), gdzie \(r = 2Lsin\alpha\)
- w oleju należy uwzględnić siłę wyporu \(\tg\beta=\frac{F'_C}{Q-F_w} = \frac{kq^2}{\varepsilon_r r'^2(mg - \rho_c gV)}\), podobnie \(r' = 2L\sin\beta\)
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C4%99d ... wi%C4%99ku
wystarczy podstawić dane.
2. Jaki związek z falami ma to zadanie
Jak radzi tu pewien sympatyczny kolega, najpierw zrób schludny rysunek.
Następnie porównaj tangensy połówek kątów odchylenia nici:
- w powietrzu \(\tg \alpha = \frac{F_c}{Q}= \frac{kq^2}{r^2mg}\), gdzie \(r = 2Lsin\alpha\)
- w oleju należy uwzględnić siłę wyporu \(\tg\beta=\frac{F'_C}{Q-F_w} = \frac{kq^2}{\varepsilon_r r'^2(mg - \rho_c gV)}\), podobnie \(r' = 2L\sin\beta\)
Spoiler
\(\varepsilon_r = \frac{\rho_k }{\rho_k - \rho_c} \frac{\tg\alpha \sin^2\alpha}{\tg\beta \sin^2\beta}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Jaka jest prędkość rozchodzenia sie fal poprzecznych
posiadam oto wzór na prędkość rozchodzenia się fal poprzecznych w stali \[v=\sqrt{\frac{G}{\rho}}\] mając tylko rędkość rozchodzenia się fal podłużnych w stali wynosi v1=5100 m/s i stałą poisona \[v=0,3\]nie wiem jak to obliczyć