długość fali
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
długość fali
Długość fali λ max dla której promieniowanie rozgrzanego ciała ma największą moc, jest odwrotnie proporcjonalna do temperatury bezwzględnej ciała. Jeżeli w temperaturze 100^C długość fali jest równa λ max = 7,8 μm to ile wyniesie dla temperatury 1000^C?
-
- Witam na forum
- Posty: 6
- Rejestracja: 24 sie 2021, 10:27
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
- Płeć:
Re: długość fali
\(
\lambda_{max_1} = 7.8 μm \\
\lambda_{max_2} = ? \\
T_1 = 100^\circ C = 373^\circ K \\
T_2 = 1000^\circ C = 1273^\circ K
\)
Jeśli długość fali jest odwrotnie proporcjonalna do temperatury, to jej wartość maleje n-krotnie gdy temperatura rośnie n-krotnie. Z tond wzór:
\(
\lambda_{max_2} = \lambda_{max_1} \cdot \frac{T_1}{T_2} = 7.8 μm \cdot \frac{373^\circ K}{1273^\circ K} = \frac{7.8 μm}{3.41286} \\
\lambda_{max_2} = 2.285 μm
\)
\lambda_{max_1} = 7.8 μm \\
\lambda_{max_2} = ? \\
T_1 = 100^\circ C = 373^\circ K \\
T_2 = 1000^\circ C = 1273^\circ K
\)
Jeśli długość fali jest odwrotnie proporcjonalna do temperatury, to jej wartość maleje n-krotnie gdy temperatura rośnie n-krotnie. Z tond wzór:
\(
\lambda_{max_2} = \lambda_{max_1} \cdot \frac{T_1}{T_2} = 7.8 μm \cdot \frac{373^\circ K}{1273^\circ K} = \frac{7.8 μm}{3.41286} \\
\lambda_{max_2} = 2.285 μm
\)
Ostatnio zmieniony 27 mar 2022, 19:01 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu: ^\circ , \cdot
Powód: poprawa kodu: ^\circ , \cdot
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: długość fali
Temperaturę w skali bezwzględnej nie wyrażamy w stopniach tylko po prostu kelwinach.
czyli \(t = 100^o\ C \approx 373\ K\)
Wynik końcowy zaokrąglamy, bo dane wejściowe miały tylko dwie cyfry znaczące
zatem \(\lambda_{max_2} \approx 2,3\ \mu m\)
to tyle uwag do zadania dot. prawa Wiena.
czyli \(t = 100^o\ C \approx 373\ K\)
Wynik końcowy zaokrąglamy, bo dane wejściowe miały tylko dwie cyfry znaczące
zatem \(\lambda_{max_2} \approx 2,3\ \mu m\)
to tyle uwag do zadania dot. prawa Wiena.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl