Na doskonale gładkim stole leży klocek o masie M. Klocek przymocowany jest do ściany za pomocą
sprężyny o współczynniku sprężystości k i masie m. W klocek ten uderza, lecący poziomo, pocisk i odbija się
od niego, następnie leci w przeciwną stronę z prędkością o wartości u2 = 0,1v. v jest prędkością pocisku przed
zderzeniem, a jego masa wynosi mp = m. Wyznacz maksymalne ściśnięcie sprężyny odpowiadające chwili,
w której prędkość klocka jest równa zero (punkt zwrotny). (Przyjmij uproszczenie i potraktuj sprężynę jako
obiekt punktowy, przymocowany do klocka.)
Zadanie z klockiem i pociskiem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z klockiem i pociskiem
1. ZZPędu i ZZEnergii w zderzeniu sprężystym wyznacz prędkość początkową klocka
2. ZZEnergii: \(mv^2 = kx^2_{max}\)
2. ZZEnergii: \(mv^2 = kx^2_{max}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Zadanie z klockiem i pociskiem
Wyznaczyłem prędkość klocka, podstawiam do wzoru,
m_k = masa klocka
v_k = masa klocka
m bez indeksu w drugim równaniu oznacza masę spręzyny
\(
E_k = E_s\\
(m+m_k)*v^2_k ={kx^2} \\
2m*v^2_k ={kx^2}\\
x =\sqrt{\frac{2m*v^2_k}{k}}\)
W którym miejscu popełniam błąd ?
m_k = masa klocka
v_k = masa klocka
m bez indeksu w drugim równaniu oznacza masę spręzyny
\(
E_k = E_s\\
(m+m_k)*v^2_k ={kx^2} \\
2m*v^2_k ={kx^2}\\
x =\sqrt{\frac{2m*v^2_k}{k}}\)
W którym miejscu popełniam błąd ?
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z klockiem i pociskiem
\(m+m_k \neq 2m\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl