Wzory redukcyjne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wzory redukcyjne
Czy można rozpisać sin40° (itp) do podstawowych kątów (np. sin45°). Czy pozostaje użyć mi przybliżonych wartości z tabeli bądź kalkulator?
-
- Stały bywalec
- Posty: 437
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 253 razy
- Płeć:
Re: Wzory redukcyjne
Można:
\( \sin (40^o) = \frac{1}{2^{4/3}} \sqrt[3]{i - \sqrt{3}} + \frac{1}{2^{2/3} \sqrt[3]{i - \sqrt{3}}} \)
tylko w jakim celu?
\( \sin (40^o) = \frac{1}{2^{4/3}} \sqrt[3]{i - \sqrt{3}} + \frac{1}{2^{2/3} \sqrt[3]{i - \sqrt{3}}} \)
tylko w jakim celu?
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
Re: Wzory redukcyjne
spróbuj korzystając z wzorów trygonometrycznych na potrojony kąt.
\( \sin(3x)=\sin x (3-4\sin^2x) \)
x - to Twój szukany kąt, więc 3x to \( 120^o \), a \( \sin120^o=\frac{\sqrt{3}}{2}\)
\( \frac{\sqrt{3}}{2}=\sin x (3-4\sin^2 x) \)
więc wystarczy takie równanie rozwiązać.
\( \sin(3x)=\sin x (3-4\sin^2x) \)
x - to Twój szukany kąt, więc 3x to \( 120^o \), a \( \sin120^o=\frac{\sqrt{3}}{2}\)
\( \frac{\sqrt{3}}{2}=\sin x (3-4\sin^2 x) \)
więc wystarczy takie równanie rozwiązać.