Pewną ilość gazu doskonałego przeprowadzono ze stanu o ciśnieniu 530 Pa,
objętości 6 ∙10-3 m3 i temperaturze 300 K do stanu o temperaturze 600 K
podczas przemiany izochorycznej, a następnie zwiększono jego objętość dwa
razy w przemianie izobarycznej. Wyznacz: ilość gazu, końcowe ciśnienie
i objętość gazu oraz ciepło pobrane przez gaz podczas tego całego procesu. Jak
i o ile zmieniła się energia wewnętrzna gazu?
Zadanie z termodynamiki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z termodynamiki
-ilość moli gazu
\(p_1V_1=nRT_1\rightarrow n=..\)
-końcowe ciśnienie i objętość
\(\frac{p_1V_1}{T_1}=\frac{2p_1V_1}{2T_1}=\frac{2p_12V_1}{4T_1}\)
-ciepło pobrane
\(Q= nc_VT_1 + 2nc_pT_1=..\)
-energia wewnętrzna
\(\Delta U = Q - W = Q - 2p_1V_1\)
\(p_1V_1=nRT_1\rightarrow n=..\)
-końcowe ciśnienie i objętość
\(\frac{p_1V_1}{T_1}=\frac{2p_1V_1}{2T_1}=\frac{2p_12V_1}{4T_1}\)
-ciepło pobrane
\(Q= nc_VT_1 + 2nc_pT_1=..\)
-energia wewnętrzna
\(\Delta U = Q - W = Q - 2p_1V_1\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl