Oblicz objętość bryły
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Oblicz objętość bryły
Oblicz objętość bryły powstałej przez obrót wokół osi Ox, hiperboli \( y = \frac{1}{x} \), gdzie \( x \in \left\langle 1; + \infty \right) \).
-
- Guru
- Posty: 17552
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
Re: Oblicz objętość bryły
https://www.youtube.com/watch?v=_wUNgYgmuk8&t=48s
\( \displaystyle \int_{1}^{ \infty } \frac{ \pi }{x^2} dx = \pi \left[ \frac{1}{x} \right]_ \infty ^1 = \pi \)
\( \displaystyle \int_{1}^{ \infty } \frac{ \pi }{x^2} dx = \pi \left[ \frac{1}{x} \right]_ \infty ^1 = \pi \)
Re: Oblicz objętość bryły
A taka bryła nie szła by w nieskończoność? Jak to wtedy możliwe, że objętość byłaby liczbą? Czy po prostu sobie coś źle wyobrażam?
- kacper218
- Expert
- Posty: 4080
- Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
- Lokalizacja: Radzymin
- Podziękowania: 7 razy
- Otrzymane podziękowania: 1382 razy
- Płeć:
Re: Oblicz objętość bryły
A jakim sposobem suma \(1+\frac{1}{2}+\frac{1}{4}+\cdots =2?\)
Pomogłem? Daj plusika
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)
Korepetycje Radzymin i okolice.