Zadanie w Python
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: Zadanie w Python
I tak przebrniesz przez przedmiot ,,podstawy informatyki"?.
Wskazówka: nie korzystaj z silni, bo nie zadziała dla zbyt dużych \(n,k\). Skorzystaj ze wzoru\[\binom{n}{k}=\frac{n-k+1}{1}\cdot\frac{n-k+2}{2}\cdot\ldots\cdot\frac{n}{k}=\prod_{i=1}^{k}\frac{n-k+i}{i}.\]W pętli for wyliczaj czynniki tego iloczynu. Więc program jest na policzenie iloczynu \(k\) liczb.
Wskazówka: nie korzystaj z silni, bo nie zadziała dla zbyt dużych \(n,k\). Skorzystaj ze wzoru\[\binom{n}{k}=\frac{n-k+1}{1}\cdot\frac{n-k+2}{2}\cdot\ldots\cdot\frac{n}{k}=\prod_{i=1}^{k}\frac{n-k+i}{i}.\]W pętli for wyliczaj czynniki tego iloczynu. Więc program jest na policzenie iloczynu \(k\) liczb.