funkcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
funkcja
Dana jest funkcja \(f(x) = (k-1)x^3-4x^2+(k+2)x\). Niech \(p:R\to\rr\) oznacza funkcję, która parametrowi \(k\) przyporządkowuje liczbę pierwiastków równania \(f(x)=0\). Znajdź wszystkie wartości \(k\), dla których \(p(k)\) jest liczbą parzystą.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3542
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1947 razy
Re: funkcja
Aby warunki zadania były spełnione, równanie
\((k-1)x^2-4x+(k+2)=0\)
musi mieć jeden, różny od zera, pierwiastek lub dwa pierwiastki, ale jeden z nich jest zerem
Pozdrawiam
\((k-1)x^2-4x+(k+2)=0\)
musi mieć jeden, różny od zera, pierwiastek lub dwa pierwiastki, ale jeden z nich jest zerem
Pozdrawiam