Rozwiąż nierówność:
a) \(\arcsin [\left( \frac{1}{2} \right)^x -1]< \arcsin \frac{1}{4}\)
b) \(\arccos \frac{x}{x-2}<\arccos \frac{x}{2} \)
Funkcje cyklometryczne- RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3546
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1950 razy
Re: Funkcje cyklometryczne- RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI
\(D=\{x\in\rr;\ -1\le\left(\frac{1}{2} \right)^x -1\le1\}=\langle-1;+\infty)\)
Wobec rośnięcia funkcji \(y=\arcsin x\) mamy
\(\left( \frac{1}{2} \right)^x -1< \frac{1}{4}\\
\left( \frac{1}{2} \right)^x < \left( \frac{1}{2} \right)^{\log_{1\over2}\frac{5}{4}}\)
Wobec malenia funkcji \(y=\left( \frac{1}{2} \right)^x\)
\(x > \log_{1\over2}\frac{5}{4}\approx -0,32\\
x\in D\So x > \log_{1\over2}\frac{5}{4}\)
Pozdrawiam
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: Funkcje cyklometryczne- RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI
Arc sin jest rosnąca,czyli większe wartości są dla większych argumentów.
\(a)
(\frac{1}{2})^x-1<\frac{1}{4}\\(\frac{1}{2})^x<\frac{5}{4}\\jeśli\;\;(\frac{1}{2})^x=\frac{1}{2}\;\;to\;\;x=log_{\frac{1}{2}}\frac{5}{4}\\log \;\;tu\;\;malejący\;\;więc\;x>log_{\frac{1}{2}}\frac{5}{4}\)
\(a)
(\frac{1}{2})^x-1<\frac{1}{4}\\(\frac{1}{2})^x<\frac{5}{4}\\jeśli\;\;(\frac{1}{2})^x=\frac{1}{2}\;\;to\;\;x=log_{\frac{1}{2}}\frac{5}{4}\\log \;\;tu\;\;malejący\;\;więc\;x>log_{\frac{1}{2}}\frac{5}{4}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: Funkcje cyklometryczne- RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI
Arc cos jest malejąca,więc opuszczając arc cos zmieniasz zwrot nierówności.
\(\frac{x}{x-2}>\frac{x}{2}\\dziedzinę \;ustalasz\\-1<\frac{x}{x-2}<1\;\;\;\;\;\;i\;\;\;\;-1<\frac{x}{2}<1\)
Pozostaje wybrać część wspólną dziedziny i uzyskanego wyniku z pierwszej nierówności...
\(\frac{x}{x-2}>\frac{x}{2}\\dziedzinę \;ustalasz\\-1<\frac{x}{x-2}<1\;\;\;\;\;\;i\;\;\;\;-1<\frac{x}{2}<1\)
Pozostaje wybrać część wspólną dziedziny i uzyskanego wyniku z pierwszej nierówności...
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3546
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1950 razy
Re: Funkcje cyklometryczne- RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI
\(D=\{x\in\rr;\ x\ne2\wedge -1\le {x\over x-2}\le1\wedge -1\le {x\over2}\le1\}=\langle -2;1\rangle\)
Wobec malenia funkcji \(y=\arccos x\) mamy
\(\frac{x}{x-2}>\frac{x}{2}\quad |\cdot 2(x-2)^2\\
2x(x-2)<x(x-2)^2\\
x(x-2)(x-4)>0\wedge x\in D\So x\in (0;1\rangle\)
Pozdrawiam
PS. Sprawdź, proszę rachunki...