wykres funkcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
puxux
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 07 maja 2021, 14:52
Podziękowania: 22 razy

wykres funkcji

Post autor: puxux »

Narysuj wykres funkcji \(f(x) = 5^{\log_{1\over5}x}\)
Ostatnio zmieniony 14 paź 2021, 21:47 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu
Awatar użytkownika
kacper218
Expert
Expert
Posty: 4080
Rejestracja: 02 paź 2009, 14:33
Lokalizacja: Radzymin
Podziękowania: 7 razy
Otrzymane podziękowania: 1382 razy
Płeć:

Re: wykres funkcji

Post autor: kacper218 »

Najpierw dziedzina, potem skorzystaj ze wzoru
\(a^{log_{a} b} =b\)
Pomogłem? Daj plusika :D
Masz pytania? Napisz priv
Przepisywanie prac do \(\LaTeX- a\)

Korepetycje Radzymin i okolice. :)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: wykres funkcji

Post autor: panb »

No i ... \[ 5^{\log_{\frac{1}{5}} x}= \left[ \left( \frac{1}{5}\right)^{-1}\right] ^{\log_{\frac{1}{5}} x}= \left( \frac{1}{5} \right)^{-\log_{\frac{1}{5}} x} =\left( \frac{1}{5} \right)^{\log_{\frac{1}{5}} x^{-1}} \]
ODPOWIEDZ