energia

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

energia

Post autor: Pawm32 »

energia potencjalna czlowieka o masie 80 kg stojacego na powierzchni ziemi wynosi okolo
A.\(-8\) J
B. \(-5 \cdot 10^9\) J
C. \(-5 \cdot 10^12\) J
D. \(-8,3 \cdot 10^16\) J
E. \(-6,25 \cdot 10^7\) J

\(E_p=mgh=80 \cdot 10 \cdot 6371 \cdot 10^3=5 \cdot 10^9\) tylko takiej odpowiedzi nie ma jest tylko na minusie, ale z tego wzoru nie ma opcji żeby wyszedł mi wynik ujemny.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: energia

Post autor: kerajs »

\( E_p(r)= \frac{-GMm}{r} \wedge \frac{GMm}{R^2}=mg \\
E_p(r=R) =-mgR\)

odp: B
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: energia

Post autor: Pawm32 »

kerajs pisze: 13 cze 2021, 21:10 \( E_p(r)= \frac{-GMm}{r} \wedge \frac{GMm}{R^2}=mg \\
E_p(r=R) =-mgR\)

odp: B
tylko czemu ten minus??
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: energia

Post autor: korki_fizyka »

Sprawdź definicję energii potencjalnej w podręczniku, a jak nie masz to w wikipedii.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ