postać iloczynowa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marakam
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 20 gru 2020, 15:20
Podziękowania: 35 razy
Płeć:

postać iloczynowa

Post autor: marakam »

Wskaż postać iloczynową funkcji kwadratowej \(f (x) = - {1\over2} x^2 -3x + 3 {1\over2}\)

a) \(f(x) = -{1\over2} (x+3)^2 + 8 \)

b ) \(f(x) = (x - 1) (x+7)\)

c) \(f(x)= - {1\over2} (x-1) (x+7)\)

d) \(f(x) = - {1\over2} (x +1) (x-7)\)
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2021, 20:11 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; formy matematyczne pisz w kodzie!
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: postać iloczynowa

Post autor: korki_fizyka »

Pomnóż przez 2 i oblicz \(\Delta\) oraz naucz się w końcu zapisywać poprawnie wzory na tym forum :!:
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=6&t=568
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: postać iloczynowa

Post autor: Icanseepeace »

Z tym mnożeniem przez 2 bym uważał.
a) jest postacią kanoniczną, więc odpada.
b) , c) , d) możesz wymnożyć i zobaczyć czy otrzymasz wzór funkcji f.
ODPOWIEDZ