Dla jakich wartości parametrów a i b funkcja jest ciągła

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
NN0000x
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 04 gru 2020, 18:52
Podziękowania: 16 razy
Płeć:

Dla jakich wartości parametrów a i b funkcja jest ciągła

Post autor: NN0000x »

Dla jakich wartości parametrów a i b funkcja jest ciągła w punktach \(x_1=0, x_2=0\)

\(f(x)= 2, x \le 0\)
\(a^x + b, 0<x<1\)
\( 3, x \ge 1\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re: Dla jakich wartości parametrów a i b funkcja jest ciągła

Post autor: Galen »

\(f(x)= \begin{cases} 2\;\;\;\;x\le0\\a^x+b\;\;\;\;0<x<1\\3\;\;\;\;x\ge 1\end{cases}\)

\(a^1+b=3\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;a^0+b=2\;\;\;czyli\;\;\;1+b=2\;\;\;stąd\;\;b=1\\a^1+1=3\\a=2\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
NN0000x
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 04 gru 2020, 18:52
Podziękowania: 16 razy
Płeć:

Re: Dla jakich wartości parametrów a i b funkcja jest ciągła

Post autor: NN0000x »

Galen pisze: 13 gru 2020, 13:21 \(f(x)= \begin{cases} 2\;\;\;\;x\le0\\a^x+b\;\;\;\;0<x<1\\3\;\;\;\;x\ge 1\end{cases}\)

\(a^1+b=3\;\;\;\;\;i\;\;\;\;\;a^0+b=2\;\;\;czyli\;\;\;1+b=2\;\;\;stąd\;\;b=1\\a^1+1=3\\a=2\)
Dziękuję ślicznie, życzę miłego dnia!
ODPOWIEDZ