zadanie z logarytmem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mefikx
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 62
Rejestracja: 28 lis 2020, 12:51
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

zadanie z logarytmem

Post autor: mefikx »

Liczba \(\frac{\log_2 24}{\log_{96} {2}} - \frac{\log_2 192}{\log_{12}{ 2}}\) jest równa

A. -6 B. 3 C. -3 D. 6

Poproszę o rozpisanie rozwiązania. Z góry dziękuje!
Ostatnio zmieniony 28 lis 2020, 15:11 przez mefikx, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: zadanie z logarytmem

Post autor: panb »

bo trzeba obie cyfry wziąć w klamry.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: zadanie z logarytmem

Post autor: panb »

mefikx pisze: 28 lis 2020, 15:00 Liczba \(\frac{\log_2 24}{\log_{96} 2} - \frac{\log_2 192}{\log_{12} 2}\) jest równa
W podstawie logarytmów znajdujących się w mianownikach powinno być kolejno 96 i 12, ale w kodzie automatycznie przybiera inną postać

A. -6 B. 3 C. -3 D. 6

Poproszę o rozpisanie rozwiązania. Z góry dziękuje!
Trzeba skorzystać z zależności: \( \frac{1}{\log_ba}=\log_ab \)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: zadanie z logarytmem

Post autor: eresh »

mefikx pisze: 28 lis 2020, 15:00 Liczba \(\frac{\log_2 24}{\log_{96} 2} - \frac{\log_2 192}{\log_{12} 2}\) jest równa
W podstawie logarytmów znajdujących się w mianownikach powinno być kolejno 96 i 12, ale w kodzie automatycznie przybiera inną postać

A. -6 B. 3 C. -3 D. 6

Poproszę o rozpisanie rozwiązania. Z góry dziękuje!
\(\frac{\log_2 24}{\log_{96} 2} - \frac{\log_2 192}{\log_{12} 2}=\\
=\log_224\log_2{96}-\log_2192\log_212=\\
=\log_224(\log_{2}24+\log_24)-(\log_212+\log_216)\log_212=\\=
\log_2^224+2\log_224-\log_2^212-4\log_212=\\
(\log_212+\log_22)^2+2\log_212+2\log_22-\log_2^212-4\log_212=\\
\log_2^212+2\log_212+1+2\log_212+2\log_22-\log_2^212-4\log_212=3\\


\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ