układy równań

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mpumcia65
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 17 mar 2010, 16:40

układy równań

Post autor: mpumcia65 »

Rozwiąż układy równań:
a) \(\begin{cases}x+y=7\\ x^2+y^2=29 \end{cases}\)

b) \(\begin{cases}xy=-10\\ x-y= 7 \end{cases}\)
Kasienka
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 05 sty 2009, 17:06

Post autor: Kasienka »

a) \(x=7-y
(7-y)^2+y^2=29
49-14y+2y^2=29
2y^2-14y+20=0
y^2-7y+10=0
\Delta=49-40=3^2
y_1=\frac{7+3}{2}=5
y_2=\frac{7-3}{2}=2

x_1=2
x_2=5\)


b) \(xy=-10
x-y=7

x=7+y
(7+y)y+10=0
y^2+7y+10=0
\Delta=49-40=3^2
y_1=\frac{-7-3}{2}=-5
y_2=\frac{-7+3}{2}=-2

x_1=2
x_2=5\)
ODPOWIEDZ