Zadanie z wiekiem Ewy i mamy Ewy.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Zadanie z wiekiem Ewy i mamy Ewy.
Za dwa lata mama Ewy będzie miała 5 razy tyle lat, ile Ewa miała dwa lata temu. Gdy Ewa będzie mieć dwa razy więcej lat niż obecnie, razem z mamą będą miały 60 lat. Oblicz, ile lat ma Ewa a ile jej mama obecnie. zapisz obliczenia.
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z wiekiem Ewy i mamy Ewy.
x-aktualny wiek Mamy
y-aktualny wiek Ewy
\( \begin{cases} x+2=5(y-2) \\ (y+y)+(x+y)=60\end{cases} \\
\begin{cases} x=33 \\y=9\end{cases} \)
y-aktualny wiek Ewy
\( \begin{cases} x+2=5(y-2) \\ (y+y)+(x+y)=60\end{cases} \\
\begin{cases} x=33 \\y=9\end{cases} \)
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Re: Zadanie z wiekiem Ewy i mamy Ewy.
Jest ok. ale to jest zadanie dla szkoły podstawowej i oni nie znają układu równań i jak to im wytłumaczyć bez układu równań.
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z wiekiem Ewy i mamy Ewy.
Obawiam się, że spora część licealistów miałaby problem z ułożeniem tego układu równań. Więc po co dręczyć uczniów podstawówki.
Autor pewnie ukrył ten układ w rozwiązaniu typu:
Skoro x to wiek Ewy, więc jej mama ma 5(x-2)-2 lat, a stąd równanie:
2x+(5(x-2)-2+x)=60
z którego wynika rozwiązanie:
x=9
PS
Jakiś czas temu, przeglądając książeczki w poczekalni do pediatry, natknąłem się na zeszyt ćwiczeń (chyba 3 lub 4 cześć) z matematyki do pierwszej klasy szkoły podstawowej. Przyznaję, niektóre ćwiczenia i/lub brak adekwatnych i/lub sensownych objaśnień nieźle mnie skonfundowały. Biedne dziatki.
Autor pewnie ukrył ten układ w rozwiązaniu typu:
Skoro x to wiek Ewy, więc jej mama ma 5(x-2)-2 lat, a stąd równanie:
2x+(5(x-2)-2+x)=60
z którego wynika rozwiązanie:
x=9
PS
Jakiś czas temu, przeglądając książeczki w poczekalni do pediatry, natknąłem się na zeszyt ćwiczeń (chyba 3 lub 4 cześć) z matematyki do pierwszej klasy szkoły podstawowej. Przyznaję, niektóre ćwiczenia i/lub brak adekwatnych i/lub sensownych objaśnień nieźle mnie skonfundowały. Biedne dziatki.
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Re: Zadanie z wiekiem Ewy i mamy Ewy.
To jest zadanie z konkursu przedmiotowego dla szkoły podstawowej z matematyki 2019/2020 etap rejonowy w woj. podkarpackim za 4 pkt.
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z wiekiem Ewy i mamy Ewy.
Kiedyś, przed wprowadzeniem gimnazjów, układy równań były w 6 lub 7 klasie szkoły podstawowej. Dzisiejsi uczniowie podstawówek są równie inteligentni jak uczniowie sprzed 20 lat, więc temat bez problemu ogarną. Tym bardziej, że to dziatwa matematycznie uzdolniona, skoro bierze udział w konkursach.
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z wiekiem Ewy i mamy Ewy.
W 5 klasie były równania z 1 niewiadomą, zależność wprost i odwrotnie proporcjonalna, a proste układy r-ń w 6kl. Teraz uczniowie "odkrywają" to dopiero w 1 kl. szkoły średniej.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- Jerry
- Expert
- Posty: 3551
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1954 razy
Re: Zadanie z wiekiem Ewy i mamy Ewy.
"Nie nazywajmy szamba perfumerią" *, szkoły ponadpodstawowej - średnią!
Pozdrawiam
* cytat z o.Rydzyka
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Zadanie z wiekiem Ewy i mamy Ewy.
Takie cytaty są mi obce
pozdrawiam
pozdrawiam
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl