zadania z kontekstem realistycznym

Miejsce na zadania użytkowników kreatora zestawów.
Regulamin forum
Proszę zapoznać się z zasadami dodawania postów z zadaniami do Kreatora zestawów.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agnieszkagrzyb
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 8
Rejestracja: 24 mar 2020, 16:00
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

zadania z kontekstem realistycznym

Post autor: agnieszkagrzyb »

Na rysunku przedstawiono wzajemne położenie trzech masztów antenowych. Ustawione są w linii prostej, a wysokość najniższego M2 jest równa 72m a najwyższego M3 jest równa 180m. Oblicz M2.
Załącznik z obrazkiem na dole :
https://forum.zadania.info/download/fil ... ew&id=8562
Załączniki
trójkąt.png
trójkąt.png (7.25 KiB) Przejrzano 1690 razy
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: zadania z kontekstem realistycznym

Post autor: kerajs »

1
agnieszkagrzyb pisze: 14 maja 2020, 17:37 Oblicz M2.
agnieszkagrzyb pisze: 14 maja 2020, 17:37 wysokość najniższego M2 jest równa 72m
2.
\( \frac{x+y}{M_3}= \frac{x}{M_2} \wedge \frac{x+y}{M_1}= \frac{y}{M_2}\\
\frac{x}{x+y}= \frac{M_2}{M_3} \wedge \frac{y}{x+y}= \frac{M_2}{M_1} \)

dodając równania stronami mam:
\( \frac{x}{x+y}+ \frac{y}{x+y}= \frac{M_2}{M_3} + \frac{M_2}{M_1}\\
1= \frac{M_2}{M_3} + \frac{M_2}{M_1} \\
M_1= \frac{M_2M_3}{M_3-M_2} \)
ODPOWIEDZ