cena opcji

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
klarksons
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 10 sty 2020, 14:05

cena opcji

Post autor: klarksons »

Zadanie.
Pewna akcja kosztuje dziś 20. Dane jest drzewko dwumianowe dwuokresowe oraz u=1,1, d=0,95. Po sześciu miesiącach opcja kupna da zysk: 4 jeśli cena akcji przekroczy 24, 2 jeśli cena akcji będzie większa niz 20 ale mniejsza lub równa 24, 0 w pozostałych przypadkach. Stopa procentowa na rynku wynosi r=8% rocznie. Jaka jest cena obecna opcji?

Nie wiem jak znaleźć K - cenę wykonania. Wydaje mi sie ze wtedy bym mogła ruszyć z rozwiązaniem zadania. Bardzo prosze o jakąkolwiek podpowiedz..
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: cena opcji

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
klarksons
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 10 sty 2020, 14:05

Re: cena opcji

Post autor: klarksons »

No no no no
ODPOWIEDZ