Pole przekroju.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Pole przekroju.

Post autor: MiedzianyDawid »

Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma długość a. Krawędź boczna jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem beta. Ostrosłup ten przecięto płaszczyzną przechodzącą przez krawędź podstawy i nachyloną do płaszczyzny podstawy pod kątem alfa. Oblicz pole otrzymanego przekroju.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Pole przekroju.

Post autor: eresh »

Bez tytułu.png
Bez tytułu.png (13.18 KiB) Przejrzano 1387 razy
z twierdzenia sinusów w trójkącie ADE
\(\frac{|ED|}{\sin\beta}=\frac{|AD|}{\sin (\alpha+\beta)}\\
|ED|=\frac{a\sqrt{3}\sin\beta}{2\sin(\alpha+\beta)}\\
P=\frac{1}{2}a|ED|\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Post autor: MiedzianyDawid »

Dziękuję bardzo!!
ODPOWIEDZ