Jeżeli bilet do kina kosztuje 12zł
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Jeżeli bilet do kina kosztuje 12zł
Jeżeli bilet do kina kosztuje 12zł, to na seans przychodzi 400 osób .Każdy wzrost ceny o 1zł powoduje ubytek o 20 widzów. Podobnie każdy spadek ceny o 1zł powoduje wzrost ilości widzów o 20 osób. Przy jakiej cenie jednego biletu kino uzyska największe wpływy za seans?
-
- Guru
- Posty: 17550
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
\(x\)-wzrost ceny biletu (jeśli ujemny, to spadek) \((x>-12)\)
\(400-20x\) liczba widzów przy założonym wzroście/spadku ceny
\(f(x)= \left( 12+x\right) \left(400-20x \right)=-20x^2+160x+4800\) - wpływ za seans
Wykresem funkcji \(f\) jest parabola ( a właściwie jej fragment), z ramionami w dół, osiągająca największą wartość w punkcie \(x_w= \frac{-160}{-2 \cdot 20} =4\)
Stąd odpowiedź:
Największy przychód kino uzyska przy cenie 24 zł za jeden bilet.
\(400-20x\) liczba widzów przy założonym wzroście/spadku ceny
\(f(x)= \left( 12+x\right) \left(400-20x \right)=-20x^2+160x+4800\) - wpływ za seans
Wykresem funkcji \(f\) jest parabola ( a właściwie jej fragment), z ramionami w dół, osiągająca największą wartość w punkcie \(x_w= \frac{-160}{-2 \cdot 20} =4\)
Stąd odpowiedź:
Największy przychód kino uzyska przy cenie 24 zł za jeden bilet.