suma odwrotności liczb nieparzystych

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
inter
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 173
Rejestracja: 01 cze 2016, 07:58
Podziękowania: 14 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

suma odwrotności liczb nieparzystych

Post autor: inter »

Niech dla każdego \(k=1,2,3,...,n\)
\(a_k=1+ \frac{1}{3}+ \frac{1}{5}+...+ \frac{1}{2k-1}\)
Pokaż, że: \(\frac{1}{2}a_n^2+(a_n-a_1)^2+(a_n-a_2)^2 +...+(a_n-a_{n-1})^2= \frac{n}{2}.\)
arksoftware
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 24 maja 2016, 11:44
Otrzymane podziękowania: 9 razy
Płeć:

Post autor: arksoftware »

Na Twoim miejscu spróbowałbym przeprowadzić dowód indukcyjny.
Matematyka: Generator zadań - darmowa apka dla Androida generuje losowe zadania i pokazuje pełne rozwiązania
ODPOWIEDZ