Mam do stworzenia rozkład prawdopodobieństwa dla liczby wyrzuconych orłów( dysponując 7 monetami)
Utworzyłam kombinacje, czyli liczba wystąpienia orłów bez względu na kolejność (obliczyłam silnię)
\({7 \choose 7}\) =\({1*2*3*4*5*6*7 \choose 7! *(7-7)!}\) = 0,0078
\({7 \choose 6}\) = 0,055
\({7 \choose 5}\) = 0,11
\({7 \choose 4}\) = 0,27
\({7 \choose 3}\)= 0,27
\({7 \choose 2}\) = 0,16
\({7 \choose 1}\) = 0,055
\({7 \choose 0}\) = 0,0078
Po zsumowaniu rozkład nie wyszedł mi równy 1, nie wiem dlaczego. Mógłby ktoś sprawdzić? Może jakiś lepszy sposób, ktoś zna, jednak ten wydaje mi sie najlepszy.
Po drugie moja Pani przyjęła inną zasadę, a mianowicie na wystąpienie 7 orłów 0,5*0,5*0,5*0,5*0,5*0,5*0,5*7=0,0078. A dla reszty liczb jak by było *6 *5 itp?
Rozkład prawdopodobieństwa
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Rozkład prawdopodobieństwa
ale bliski jedynki, może to wynik zaokrągleń ?24godzina pisze: Po zsumowaniu rozkład nie wyszedł mi równy 1, nie wiem dlaczego.
PS. to nie są silnie tylko dwumiany Newtona
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Rozkład prawdopodobieństwa
to jest na pewno źle policzone \({n \choose n}={n \choose 0} = 1\), poza tym żeby policzyć prawdopodobieństwa należy jeszcze podzielić przez ilość wszystkich zdarzeń24godzina pisze: \({7 \choose 7}\) =\({1*2*3*4*5*6*7 \choose 7! *(7-7)!}\) = 0,0078
\({7 \choose 0}\) = 0,0078
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Rozkład prawdopodobieństwa
korki_fizyka pisze: ale bliski jedynki, może to wynik zaokrągleń ?
Wyszło mi 0,9356.
Ten dwumian Newtona co wykorzystałam to jedyny sposób, czy jest jeszcze inna możliwość, skoro tak mi nie wychodzi?
Re: Rozkład prawdopodobieństwa
korki_fizyka pisze:to jest na pewno źle policzone \({n \choose n}={n \choose 0} = 1\), poza tym żeby policzyć prawdopodobieństwa należy jeszcze podzielić przez ilość wszystkich zdarzeń24godzina pisze: \({7 \choose 7}\) =\({1*2*3*4*5*6*7 \choose 7! *(7-7)!}\) = 0,0078
\({7 \choose 0}\) = 0,0078
Miałam skok myślowy,podalam już końcowy wynik, czyli po obliczeniu wszystkich zdarzeń
\({7 \choose 7}\) =\({1*2*3*4*5*6*7 \choose 7! *(7-7)!}\) = 1
a więc \(\frac{1}{128}\)=0,0078
Wszystkie zdarzenia, czyli \(2^7\)=128
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Nadal źle
\(\Omega = 7^2\) wariacje z powtórzeniami
\(P = \frac{1+7+21+35+35+21+7+1}{128} = 1\)
\(\Omega = 7^2\) wariacje z powtórzeniami
\(P = \frac{1+7+21+35+35+21+7+1}{128} = 1\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Tak już widzę, pomyliłam się w obliczeniach dla 5 orła.
\(\frac{7}{128} = 0,055 \approx 0,06\\
\frac{21}{128} = 0,16\\
\frac{35}{128} = 0,27\\
\frac{35}{128} = 0,27\\
\frac{21}{128} = 0,16\\
\frac{7}{128} = 0,0546 \approx 0,06\\
\frac{1}{128} = 0,0078 \approx 0,01\\
\frac{1}{128} = 0,0078 \approx 0,01\)
Dziękuję bardzo i już mogę resztę zadania ogarnąć, Mały bląd i juz człowiek leży
\(\frac{7}{128} = 0,055 \approx 0,06\\
\frac{21}{128} = 0,16\\
\frac{35}{128} = 0,27\\
\frac{35}{128} = 0,27\\
\frac{21}{128} = 0,16\\
\frac{7}{128} = 0,0546 \approx 0,06\\
\frac{1}{128} = 0,0078 \approx 0,01\\
\frac{1}{128} = 0,0078 \approx 0,01\)
Dziękuję bardzo i już mogę resztę zadania ogarnąć, Mały bląd i juz człowiek leży
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Wcale nie leży tylko za szybko zaczęłaś wołać o pomoc zamiast sama sprawdzić swoje obliczenie jeszcze raz
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl