zadanie

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatek03
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 18 sty 2017, 18:47

zadanie

Post autor: kwiatek03 »

Z dwóch miejscowości odległych od siebie o 500km wyjechali naprzeciw siebie dwaj kierowcy. Jeden z nich jechał z prędkością 80km/h, a drugi z prędkością 70km/h. Po jakim czasie się spotkają?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

t - czas do spotkania
  1. jeden przejechał \(80 \cdot t\) kilometrów
  2. drugi przejechał \(70 \cdot t\) kilometrów
Jak się spotkali, to suma przebytych dróg była równa 500 kilometrów.

Ułóż równanie i oblicz t (czyli szukany czas do spotkania)
  • Odp.: Spotkali się po 3 godz. i 20 min.
Już poprawione!
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re:

Post autor: korki_fizyka »

panb pisze:Odp.: Spotkali się po 33 godz. i 20 min.[/list]
odpowiedź już na pierwszy rzut oka wygląda źle :(
pojazdy zbliżają sie do siebie z szybkością 80+70 = 150 km/h więc 500 km pokonane zostanie w czasie
\(t = \frac{50}{15}= 3 \frac{1}{3} \ h\)= 3 h 20 min
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ