Czworokąt wpisany w okrąg.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kikikeke
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 25 mar 2017, 12:59
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Czworokąt wpisany w okrąg.

Post autor: kikikeke »

Proszę o pomoc
Załączniki
xxdddxx.jpg
xxdddxx.jpg (54.47 KiB) Przejrzano 2312 razy
sebnorth
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 871
Rejestracja: 11 gru 2010, 17:46
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Otrzymane podziękowania: 415 razy
Płeć:

Post autor: sebnorth »

oznaczmy miary kątów:

DAE, EAB przez \(x\)

CBE, EBA przez \(y\)

ABF przez \(\alpha\)

wtedy miary kątów:

AEB: \(\pi -x - y\)

ADC: \(\pi - 2y\)

\(DAF =DFA = y\)

AFE: \(\pi -y\)

czyli na czworokącie ABEF można opisać okrąg

kąty wpisane oparte na tym samym łuku są równe:

\(x-y = y-\alpha\)

\(x = 2y - \alpha\)

czyli FBC ma miarę \(x\)

czyli BFC też ma miarę \(x\)
kikikeke
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 25 mar 2017, 12:59
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Post autor: kikikeke »

Dziękuję Proszę Pana, pozdrawiam :)
kikikeke
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 25 mar 2017, 12:59
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Post autor: kikikeke »

Jeszcze jedno pytanko, z jakiej zależności został wyliczony kąt CFB?
sebnorth
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 871
Rejestracja: 11 gru 2010, 17:46
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Otrzymane podziękowania: 415 razy
Płeć:

Post autor: sebnorth »

momencik, sprawdzam jeszcze raz
kikikeke
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 25 mar 2017, 12:59
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Post autor: kikikeke »

Jasne. :))
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2017, 20:04 przez kikikeke, łącznie zmieniany 1 raz.
kikikeke
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 25 mar 2017, 12:59
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Post autor: kikikeke »

Kąt BAF ma miarę 2x-y, zgodnie z Pana oznaczeniami, ale kluczowe jest znalezienie kąta AFB, dlatego pytam jak został wyliczony.
sebnorth
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 871
Rejestracja: 11 gru 2010, 17:46
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Otrzymane podziękowania: 415 razy
Płeć:

Post autor: sebnorth »

poprawiłem
kikikeke
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 25 mar 2017, 12:59
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Post autor: kikikeke »

Pięknie dziękuję.
ODPOWIEDZ