Sieczna przecina okrąg

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Klusiek2
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 78
Rejestracja: 26 lis 2015, 18:51
Podziękowania: 69 razy
Płeć:

Sieczna przecina okrąg

Post autor: Klusiek2 »

Sieczna \(x−y+1=0\) przecina okrąg \(x^2+y^2−6x−2y+1=0\) w punktach A i B. Przez punkty A i B poprowadzono styczne do okręgu, które się przecinają w punkcie C. Napisz równanie okręgu opisanego na trójkącie ABC.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17551
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Okrąg to: \((x-3)^2+(y-1)^2=9\)
Teraz to narysuje:
ScreenHunter_1743.jpg
ScreenHunter_1743.jpg (27.27 KiB) Przejrzano 3227 razy
Szukane równanie to: \((x- \frac{3}{2} )^2+(y- \frac{5}{2} )^2= \left( \frac{3}{2} \sqrt{2} \right)^2\)
czyli \((x- \frac{3}{2} )^2+(y- \frac{5}{2} )^2=4,5\)
ODPOWIEDZ