Ciągi

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kitinap
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 31
Rejestracja: 13 kwie 2016, 16:12
Podziękowania: 48 razy
Płeć:

Ciągi

Post autor: kitinap »

Liczby (4, x, y) tworzą ciąg arytmetyczny. Jeżeli drugą liczbę zwiększymy o 1, a trzecią
zwiększymy o 3, to otrzymamy ciąg geometryczny. Wyznacz liczby x i y.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

\(\begin{cases} y-x=x-4\\ \frac{y+3}{x+1} = \frac{x+1}{4}\end{cases}\)
rozwiąż sobie i napisz co Ci wyszło :)
ODPOWIEDZ