Pole przekroju osiowego stożka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
19a97
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 50
Rejestracja: 24 paź 2016, 16:00
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Pole przekroju osiowego stożka

Post autor: 19a97 »

Pole przekroju osiowego stożka jest równe S, a tworząca tego stożka tworzy z płaszczyzną jego podstawy kąt \(\alpha\). Oblicz pole powierzchni całkowitej tego stożka.
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

ScreenHunter_1614.jpg
ScreenHunter_1614.jpg (6.53 KiB) Przejrzano 1903 razy
\(\begin{cases}Rh=S\\ \frac{h}{R}=\tg \alpha \end{cases}\)
po rozwiązaniu :
\(\begin{cases} R= \sqrt{ \frac{S}{\tg \alpha } }\\h= \sqrt{S\tg \alpha }\end{cases}\)
czyli ( z tw. Pitagorasa) \(l= \sqrt{ \frac{S}{\tg \alpha } +S\tg \alpha }\)
No to \(P_C=....\) (policz sobie, masz już wszystko)
ODPOWIEDZ