bezwzględna niepewność złożona ze wzoru (błąd w zadaniu)?

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Areage
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 22 lis 2015, 17:50
Podziękowania: 13 razy
Płeć:

bezwzględna niepewność złożona ze wzoru (błąd w zadaniu)?

Post autor: Areage »

Witam,
Obliczyć dla każdej drogi h ... bezwględną niepewność złożoną przyśpieszenia:
Dla każdej drogi h było mierzone po 7 różnych czasów, zatem jak mam rozumieć ten wzór? Wkradł się błąd i w mianownikach powinny być średnie czasu? podstawić dowolnych czas z 7? Czy może coś pokręciłem?

\(u_{c}(a) = \sqrt{ ( \frac{2}{t^{2}} * u(h) )^{2} + (\frac{4h}{t^{3}} * u(t) )^{2} }\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Jakiej drogi :?: Wstawiasz jakiś fragment całości i chcesz żebyśmy powróżyli z fusów :!:
skoro czasy były mierzone wielokrotnie dla tego samego odcinka drogi, to wstawiaj średni czas.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ