Oblicz granicę #2

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Seti
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 20 paź 2016, 17:30
Podziękowania: 9 razy
Płeć:

Oblicz granicę #2

Post autor: Seti »

Oblicz granicę ciągów:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Z góry dziękuję za pomoc.
michal486
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 20 wrz 2016, 11:25
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 14 razy
Płeć:

Re: Oblicz granicę #2

Post autor: michal486 »

Seti pisze:Oblicz granicę ciągów:

Obrazek
\(\Lim_{n\to \infty } \frac{6\cdot 2^n\cdot 2 - 5\cdot 3^n\cdot 3^2}{4\cdot 3^n\cdot 3^2} = \Lim_{n\to \infty } \frac{12\cdot 2^n - 45\cdot 3^n}{36\cdot 3^n} = \Lim_{n\to \infty } \frac{3^n( 12\cdot \frac{2^n}{3^n} - 45) }{3^n \cdot 36} = \Lim_{n\to \infty } \frac{3^n( 12\cdot (\frac{2}{3})^n - 45) }{3^n \cdot 36} = \frac{- 45}{36} = \frac{-5}{4}\)

Reszta analogicznie tzn. wyłączamy czynnik o największym stopniu przed nawias w liczniku i największy co jest w mianowniku.
ODPOWIEDZ