równanie do rozwiazania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
thoth
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 78
Rejestracja: 04 paź 2016, 19:11
Podziękowania: 27 razy
Płeć:

równanie do rozwiazania

Post autor: thoth »

(x^2-x)^2-4|x^2-x|-12=0
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Podstaw \(|x^2-x|=t\;\;\;\;i\;\;\;t>0\)
\(t^2-4t-12=0\\t_1=-2\\t_2=6\)
\(|x^2-x|=6\\x^2-x-6=0\\x_1=-2\\x_3=3\)

Odrzucam \(x^2-x=-6\),bo wtedy nie ma rozwiązań.
\((\Delta<0)\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
thoth
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 78
Rejestracja: 04 paź 2016, 19:11
Podziękowania: 27 razy
Płeć:

Post autor: thoth »

x^2-x+2 =0 (delta<0)
dzieki za pomoc ;)
michal486
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 39
Rejestracja: 20 wrz 2016, 11:25
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 14 razy
Płeć:

Post autor: michal486 »

\(x^2 - x + 2 = 0\)
\(\Delta = 1 - 4 \cdot 2 < 0\)
Odp. brak rozwiązań.
ODPOWIEDZ