Wykaż

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Artegor
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 594
Rejestracja: 09 lis 2015, 18:25
Podziękowania: 364 razy
Płeć:

Wykaż

Post autor: Artegor »

Wykaż prawdziwość następujących wzorów

a) \(A' \cap B'=(A \cup B)'\)

b) \(A' \cup B'=(A \cap B)'\)

c) \((A \cap B) \cap C=A \cap (B \cap C)\)
michal2323
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 44
Rejestracja: 12 cze 2016, 09:14
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: michal2323 »

To są jedne z najprostszych przykladow na poziomie LO. możesz rozwiązać graficznie za pomaga diagramów vienna :)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Wykaż

Post autor: radagast »

dwa pierwsze to prawa de Morgana dla zbiorów, a trzecie to prawo łączności mnożenia.
Artegor
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 594
Rejestracja: 09 lis 2015, 18:25
Podziękowania: 364 razy
Płeć:

Re: Wykaż

Post autor: Artegor »

Metoda graficzna odpada, więc należy to zrobić przy pomocy rachunku zdań.
michal2323
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 44
Rejestracja: 12 cze 2016, 09:14
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Wykaż

Post autor: michal2323 »

musisz skorzystac z definicji dopelnienia i rozpisywac co się da i później coś z tego może wyjdzie :)
Artegor
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 594
Rejestracja: 09 lis 2015, 18:25
Podziękowania: 364 razy
Płeć:

Post autor: Artegor »

Czy prawa de Morgana, można udowodnić za pomocą tabelki \(p\) i \(q\)?
michal2323
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 44
Rejestracja: 12 cze 2016, 09:14
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: michal2323 »

Nwm na kiedy to potrzebujesz? Ja mogę napisać rozwiązanie jutro bo dziś już nie jestem w stanie
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Nie ma sensu robić tego co już zrobione (chyba , że chcemy się tego nauczyć ale to już autor postu).
Jako przykład znalazłam Ci to:
ScreenHunter_1483.jpg
ScreenHunter_1483.jpg (19.58 KiB) Przejrzano 4071 razy
Artegor
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 594
Rejestracja: 09 lis 2015, 18:25
Podziękowania: 364 razy
Płeć:

Post autor: Artegor »

Czyli warto zapamiętać, że:
~\((p \wedge q) \iff\) ~\(p\) \(\vee\) ~\(q\) ???
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

Tak. Dobrze jest jeszcze wiedzieć, że to jest jedno z dwóch praw de Morgana dla rachunku zdań.
ODPOWIEDZ