Granica

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gruszka
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 50
Rejestracja: 08 sie 2013, 15:47
Podziękowania: 66 razy
Płeć:

Granica

Post autor: gruszka »

\(\Lim_{x\to0 } \frac{e^{3x}-2e^{2x}+e^x}{e^{3x}-e^{2x}-e^x+1}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Granica

Post autor: eresh »

gruszka pisze:\(\Lim_{x\to0 } \frac{e^{3x}-2e^{2x}+e^x}{e^{3x}-e^{2x}-e^x+1}\)

\(\Lim_{x\to0 } \frac{e^{3x}-2e^{2x}+e^x}{e^{3x}-e^{2x}-e^x+1}=\\
=\Lim_{x\to 0}\frac{e^{3x}-e^{2x}-e^{2x}+e^x}{e^{2x}(e^x-1)-(e^x-1)}=\\
=\Lim_{x\to 0}\frac{e^{2x}(e^x-1)-e^x(e^x-1)}{(e^x-1)(e^{2x}-1)}=\\
=\Lim_{x\to 0}\frac{(e^x-1)(e^{2x}-e^x)}{(e^x-1)(e^{2x}-1)}=\\
=\Lim_{x\to 0}\frac{e^x(e^x-1)}{(e^x-1)(e^x+1)}=\\
=\Lim_{x\to 0}\frac{e^x}{e^x+1}=\frac{1}{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
waqas
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 19 lip 2016, 15:07

Re: Granica

Post autor: waqas »

limx→0e3x−2e2x+exe3x−e2x−ex+1
ODPOWIEDZ