wektory i wartości własne

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
gruszka
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 50
Rejestracja: 08 sie 2013, 15:47
Podziękowania: 66 razy
Płeć:

wektory i wartości własne

Post autor: gruszka »

Oblicz wektory i wartości własne macierzy.
\(\begin{bmatrix}1& 1&0 \\ 1&0&1\\0&1&1 \end{bmatrix}\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

A cóż to za problem? Rozwiązujesz równanie \(\det(A-\lambda I)=0 \iff \begin{vmatrix} 1-\lambda&1&0\\1&-\lambda&1\\0&1&1-\lambda\end{vmatrix} =0\)
Jak się nie pomylisz, to otrzymujesz \(\lambda_1=2,\,\,\, \lambda_2=-1,\,\,\, \lambda_3=1\). To wartości własne.
Szukasz wektorów własnych dla każdej z wartości własnych.
  • \(\lambda=2,\,\,\, \begin{bmatrix}-1&1&0\\1&-2&1\\0&1&-1 \end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix} v_x\\v_y\\v_z\end{bmatrix} =0 \iff \begin{cases} -x+y=0\\x-2y+z=0\\y-z=0\end{cases}\)
Układ jest oznaczony, \(v_x=v_y=v_z=1\) i wektorem własnym dla wartości własnej \(\lambda=1\) jest wektor \(v_1=[1,1,1]\)
  • \(\lambda=-1,\,\,\, \begin{bmatrix}2&1&0\\1&1&1\\0&1&2 \end{bmatrix} \cdot \begin{bmatrix} v_x\\v_y\\v_z\end{bmatrix} =0\)
Tu układ jest nieoznaczony i \(v_2=[- \frac{1}{2}t,t,- \frac{1}{2}t ], t\in\rr\).
Biorąc \(t=-2\), mamy \(v_2=[1,-2,1]\) - wektor własny dla wartości własnej \(\lambda=-1\)

Dla \(\lambda=1\) policz samodzielnie. Mi wyszło \(v_3=[-1,0,1]\)
gruszka
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 50
Rejestracja: 08 sie 2013, 15:47
Podziękowania: 66 razy
Płeć:

Re: wektory i wartości własne

Post autor: gruszka »

A jak wyliczyć te wartości? Wyszło mi \(-\lambda^3+\lambda^2+\lambda-1=0\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: wektory i wartości własne

Post autor: eresh »

gruszka pisze:A jak wyliczyć te wartości? Wyszło mi \(-\lambda^3+\lambda^2+\lambda-1=0\)
to chyba coś nie tak:

\((1-\lambda)^2(-\lambda)-(1-\lambda)-(1-\lambda)=0\\
-\lambda(1-\lambda)^2-2(1-\lambda)=0\\
(1-\lambda)(-\lambda+\lambda^2-2)=0\\
(1-\lambda)(\lambda^2-\lambda-2)=0\\
(1-\lambda)(\lambda -2)(\lambda +1)=0\\
\lambda=1\\
\lambda =2\\
\lambda =-1\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ