Siła działająca na ładunek

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Missnightwish
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 23 cze 2016, 14:31
Płeć:

Siła działająca na ładunek

Post autor: Missnightwish »

Jak zrobić to zadanie? Wiem jak wyznaczyć wartości siły \(F _{1}\) i \(F _{2}\), ale nie mam pojęcia jak wyznaczyć te siły (ich wektory) przez co wartość siły \(F _{w}\) nie wychodzi mi poprawnie.


W próżni, w punkcie (0,0,6)m znajduje się ładunek Q1=100uC, a w punkcie
(0,0,-15)m ładunek Q2=289uC. Wyznacz siłę (oraz jej wartość) działającą na
ładunek q=1mC umieszczony w punkcie (0,8,0)m.

Odp. to:
Obrazek
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Z tw. Pitagorasa działając najpierw na poszczególnych składowych wektora wypadkowego np. \(F_wx = F_1x + F_2x +..\) itd.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ