Kinematyka

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
opop1995
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 159
Rejestracja: 28 paź 2015, 16:01
Podziękowania: 55 razy

Kinematyka

Post autor: opop1995 »

Z jaką prędkością początkową Vo rzucono piłkę w dół z wysokości H, jeśli uderzyła ona o ziemię z prędkością \(\sqrt{3gh}\)? Jaka jest prędkość średnia Vśr podczas tego ruchu?

Vo policzyłem i dostałem \(\sqrt{gH}\). Jednak jak ogarnąć prędkość średnią?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6270
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Ogarnij ją z definicji \(v_{sr} = \frac{v_o+v_k}{2}\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ