Ciągłość funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Lukasz44
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 186
Rejestracja: 08 mar 2013, 12:17
Podziękowania: 100 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Ciągłość funkcji

Post autor: Lukasz44 »

Witam, prosze o pomoc

\(f(x,y)= \frac{(x-1)^3}{(x-1)^2+y^2}, (x,y) \neq (1,0)\)
\(0, (x,y) = (1,0)\)


\(0 \le |\frac{(x-1)^3}{(x-1)^2+y^2}| \le |\frac{(x-1)^3}{(x-1)^2}|=|(x-1)| \to 0\)

Czyli jest ciągła ?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Post autor: panb »

Jest ciągła - trochę mi zajęło zrozumienie zapisu funkcji. Na przyszłość (jeśli jest jakaś przyszłość :)) stosuj

Kod: Zaznacz cały

 \begin{cases} \end{cases} 
Lukasz44
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 186
Rejestracja: 08 mar 2013, 12:17
Podziękowania: 100 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Post autor: Lukasz44 »

Ok dzięki :)
Czyli moj sposob z tw. o 3 ciagach jest poprawny ?

Jeszcze jesli chcialbym wykazac ze istnieje pochodna kierunkowa w P(1,0) dla dowolnego wektora \(v=(u_1,u_2)\)

\(\Lim_{h\to 0 } \frac{f((1,0)+h(u_1,u_2))-f(1,0)}{h}= \Lim_{h\to 0 } \frac{hu_1}{u_1+u_2}= 0\)
Czy to jest poprawne ?
ODPOWIEDZ