Funkcja f(x)=\(\frac{a-x}{x- \frac{1}{2}b }\) przyjmuje wartości dodatnie wtedy i tylko wtedy, gdy x \(\in\)(-1,2),a jej miejscem zerowym jest liczba 2
a) podaj wartość współczynników a i b oraz zapisz wzór funkcji f
b) Zapisz wzór funkcji g, której wykres powstał w wyniku przesunięcia hiperboli y=f(x) o wektor u=(-1,3). Określ dziedzinę i zbiór wartości funkcji g oraz wzór asymptoty pionowej wykresu funkcji y=g(x) .
funkcja przyjmuje wartości dodatnie wtedy i tylko wtedy...
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 563
- Rejestracja: 15 paź 2015, 15:46
- Podziękowania: 360 razy
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
\(f(2)=0\\ \frac{a-2}{2-0,5b}=0\\a=2\;\;\;i\;\;\;b \neq 4\)
\(f(x)= \frac{2-x}{x-0,5b}= \frac{-x+2}{x-0,5b}\)
Dalej już potrafisz?
Oblicz b
\(f(x)= \frac{-x+2}{x+1}\\ \frac{1}{2}b=1\\b=2\)
b)
\(g(x)=f(x+1)+3= \frac{-(x+1)+2}{x+1+1}+3= \frac{-x+1}{x+2}+3= \frac{-x+1+3(x+2)}{x+2}= \frac{2x+7}{x+2}\)
Asymptota pionowa \(x=-2\)
\(D= \rr \bez \left\{ -2\right\}\\ZW= \rr \bez \left\{ 2\right\}\)
\(f(x)= \frac{2-x}{x-0,5b}= \frac{-x+2}{x-0,5b}\)
Dalej już potrafisz?
Oblicz b
\(f(x)= \frac{-x+2}{x+1}\\ \frac{1}{2}b=1\\b=2\)
b)
\(g(x)=f(x+1)+3= \frac{-(x+1)+2}{x+1+1}+3= \frac{-x+1}{x+2}+3= \frac{-x+1+3(x+2)}{x+2}= \frac{2x+7}{x+2}\)
Asymptota pionowa \(x=-2\)
\(D= \rr \bez \left\{ -2\right\}\\ZW= \rr \bez \left\{ 2\right\}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 18 paź 2022, 12:02
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: funkcja przyjmuje wartości dodatnie wtedy i tylko wtedy...
Rozwiązanie Galena jest poprawne
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę