równanie kwadratowe z parametrem m

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Angie84
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 69
Rejestracja: 02 lis 2015, 21:10
Podziękowania: 52 razy

równanie kwadratowe z parametrem m

Post autor: Angie84 »

zad. Dla jakich wartości parametru \(m\) równanie \((1-m)x^2+2x+m+1=0\) ma dwa różne pierwiastki należące do przedziału \((-2,2)\).
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

1.
\(1-m\neq 0\\
m\neq 1\)


2.
\(\Delta>0\\
4-4(1-m)(1+m)>0\\
1-(1-m^2)>0\\
m^2>0\\
m\in\mathbb{R}\setminus\{0\}\)


3.
\((1-m)f(-2)>0\\
(1-m)((1-m)\cdot 4-4+m+1)>0\\
(1-m)(4-4m+m-3)>0\\
(1-m)(1-3m)>0\\
m\in (-\infty, \frac{1}{3})\cup (1,\infty)\)


4.
\((1-m)f(2)>0\\
(1-m)((1-m)\cdot 4+4+m+1)>0\\
(1-m)(4-4m+4+m+1)>0\\
(1-m)(-3m+9)>0\\
m\in (-\infty,1)\cup (3,\infty)\)



\(m\in (-\infty, \frac{1}{3})\cup (3,\infty)\setminus\{0\}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Angie84
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 69
Rejestracja: 02 lis 2015, 21:10
Podziękowania: 52 razy

Post autor: Angie84 »

Można prosić o wytłumaczenie dlaczego mnożymy \(a=1-m\) przez \(f(-2)\) ( i analogicznie 4. \((1-m)f(2)\)) i skąd wiemy że jest to większe 0.
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Parabola musi przecinać oś \(x\) w punktach pomiędzy \(-2\) i \(2\). Jeśli \(a>0\), to ma ramiona w górę, wtedy \(f(-2)\) i \(f(2)\) są dodatnie, gdy \(a<0\), to ramiona w dół i \(f(-2)\) i \(f(2)\) ujemne. Oba przypadki można zapisać razem właśnie w taki sposób jak wyżej.
Angie84
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 69
Rejestracja: 02 lis 2015, 21:10
Podziękowania: 52 razy

Post autor: Angie84 »

Dziękuje za odpowiedz.
octahedron
Expert
Expert
Posty: 6762
Rejestracja: 19 mar 2011, 00:22
Otrzymane podziękowania: 3034 razy
Płeć:

Post autor: octahedron »

Trzeba tu jeszcze sprawdzić, czy wierzchołek paraboli leży między \(-2\) i \(2\):

\(-2<\frac{-2}{2(1-m)}<2\\
-2<\frac{1}{m-1}<2\\
\frac{1}{|m-1|}<2\\
|m-1|>\frac{1}{2}\\
m\in\left(-\infty,\frac{1}{2}\right)\cup\left(\frac{3}{2},\infty\right)\)


Akurat tutaj nic to nie zmienia w ostatecznym wyniku.
ODPOWIEDZ