Wyznacz ekstrema lokalne funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wsl1993_
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 936
Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
Podziękowania: 268 razy
Otrzymane podziękowania: 189 razy
Płeć:

Wyznacz ekstrema lokalne funkcji

Post autor: wsl1993_ »

\(f(x)= \frac{2}{x} + \frac{x}{2}\)
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! ;)\(\le\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

najpierw wyznacz dziedzinę, potem pochodną
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
wsl1993_
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 936
Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
Podziękowania: 268 razy
Otrzymane podziękowania: 189 razy
Płeć:

Post autor: wsl1993_ »

Bardzo proszę o rozwiązanie zadania. Bardzo mi na tym zależy.
Pozdrawiam
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! ;)\(\le\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re:

Post autor: eresh »

zrób to co napisałam w pierwszym poście
potem Ci pomożemy
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(f(x)= \frac{2}{x}+ \frac{x}{2}= \frac{x^2+4}{2x}\\D= \rr \bez \left\{ 0\right\}\)
\(f'(x)= \frac{2x \cdot 2x-2(4+x^2)}{4x^2}= \frac{4x^2-8-2x^2}{4x^2}= \frac{2x^2-8}{4x^2}= \frac{x^2-4}{2x^2}\)
\(f'(x)=0\;\;\;gdy\;\;\;\;x^2-4=0\\(x+2)(x-2)=0\\x_1=-2\\x_2=2\)
Zmiana znaku pochodnej w punkcie x=-2 z "+" na "-"
\(f_{MAX}=f(-2)=-2\)
W punkcie x=2 zmiana znaku z "-" na "+"
\(f_{min} =f(2)=2\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
wsl1993_
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 936
Rejestracja: 07 maja 2009, 20:52
Podziękowania: 268 razy
Otrzymane podziękowania: 189 razy
Płeć:

Post autor: wsl1993_ »

Dziękuję za odpowiedź. Mam pytanie. Dlaczego wartość maksymalna (równa -2) wyszła mniejsza od wartości minimalnej (równa 2) ?
\(\ge\)Pomogłem? Kliknij ł\(\alpha\)pkę w górę! ;)\(\le\)
lambda
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 285
Rejestracja: 11 sty 2016, 13:20
Otrzymane podziękowania: 148 razy
Płeć:

Post autor: lambda »

To są ekstrema lokalne, czyli funkcja może przyjmować wartość max lub min w otoczeniu danego punktu.
ODPOWIEDZ