Z populacji studentów UJ wylosowano 120 elementową próbę w celu oszacowania średniego czasu spędzanego w czytelni (tygodniowo). Otrzymano wyniki przedstawione w tabeli. Zakładamy, że rozkład czasu pracy w czytelni jest rozkładem normalnym.
a) Czy na poziomie istotności alfa=0,05 można twierdzić, że studenci UJ spędzają w czytelni nie więcej niż 6 godz. tygodniowo?
b) Zbudować 95% przedział ufności dla średniego tygodniowego czasu pracy studentów.
c) Zbudować 90% przedział ufności dla odchylenia standardowego średniego czasu pracy w czytelni
d) Czy prawdziwe jest stwierdzenie, że wariancja czasu pracy studentów UJ w czytelni jest większa niż 3?
e) Analogiczne badania czasu pracy 110 studentów UEk dały następujące wyniki: x=4,8, S=2,2 godz. Czy na poziomie istotności 0,10 można twierdzić że zarówno średni czas spędzany w czytelni przez studentów UJ jak i jego zróżnicowanie są większe?
Czas spędzany w czytelni (godz.)..liczba studentów ni
( od - do )
1 - 2.................................3
2 - 3.................................6
3 - 4.................................10
4 - 5.................................22
5 - 6.................................42
6 - 7.................................15
7 - 8.................................12
8 - 9................................. 7
9 - 10............................... 3
n=.............................. 120
Statystyka matematyczna!!!
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1751
- Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
- Otrzymane podziękowania: 207 razy