Pochodna kierunkowa

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
jmx22
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 123
Rejestracja: 08 wrz 2014, 19:45
Podziękowania: 108 razy
Płeć:

Pochodna kierunkowa

Post autor: jmx22 »

Proszę o sprawdzenie :(
\(f(x,y)= \sin x \cos y\)
\(v = [-\frac{1}{2} , \frac{ \sqrt{3} }{2} ]\)
\(P = ( 0, \pi )\)
\(f'x = ( \sin x)'* \cos y+ \sin x*( \cos y)' = \cos x \cos y+ \sin x\)
\(f'y = \cos y + \sin x \cos y\)
\(gradient f(0, \pi ) = [ -1 , -1 ]\)
\(|v| = \sqrt{(- \frac{1}{2} )^2 , ( \frac{ \sqrt{3} }{2} )^2}=1\)
\(f'v(0, \pi ) = [-1 , -1] \circ [- \frac{1}{2} , \frac{ \sqrt{3} }{2} ] = \frac{1- \sqrt{3} }{2}\)
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

\(f'_x=cosx \cdot cosy\\f'_y=sinx \cdot (-siny)\)
Licząc pochodną po x,wielkość y traktujesz jako stałą.
Licząc pochodna po y,wielkość x traktujesz jako stałą .
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
jmx22
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 123
Rejestracja: 08 wrz 2014, 19:45
Podziękowania: 108 razy
Płeć:

Re:

Post autor: jmx22 »

Galen pisze:\(f'_x=cosx \cdot cosy\\f'_y=sinx \cdot (-siny)\)
Licząc pochodną po x,wielkość y traktujesz jako stałą.
Licząc pochodna po y,wielkość x traktujesz jako stałą .
ahhhh , okej dzięki ..
ODPOWIEDZ