zbieżność szeregów

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
just_123
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 10 gru 2015, 19:00
Płeć:

zbieżność szeregów

Post autor: just_123 »

\(Zbadać zbieżność szeregów\)
\(a) \sum_{ n=2 }^{ \infty } \frac{1+ \frac{1}{2} + \frac{1}{3} +...+ \frac{1}{n} }{n (\ln n)^2 }\)
\(b) \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{(n!)^2}{2^(n^2)}\)

jakaś wskazówka?
miodzio1988
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1751
Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
Otrzymane podziękowania: 207 razy

Post autor: miodzio1988 »

b) Kryterium D' ALemberta

a) https://pl.wikipedia.org/wiki/Szereg_harmoniczny

znajdziesz potrzebne szacowanie
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
ODPOWIEDZ